Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

(Ver)bouwen? 5 tips voor een duurzame badkamer

(Ver)bouwen? 5 tips voor een duurzame badkamer

 

Toe aan een nieuwe badkamer? Dan denk je wellicht aan een ruim bad, een inloopdouche en warme vloer. Kortom: veel luxe. Maar met de huidige energieprijzen die de pan uitzwieren, is de keuze voor duurzaamheid zeer slim. Dit wil tenslotte niet zeggen dat je badkamer geen luxe meer kan uitstralen. Bovendien kampen we niet alleen met een energiecrisis, maar ook met een klimaatcrisis. Door duurzame opties te kiezen, draag je je steentje bij aan het milieu. Maak nu de juiste beslissingen, en geniet later van de voordelen. Volgende tips helpen je alvast! 



 

1. Isoleer je badkuip

Hecht je veel waarde aan je wekelijkse me-time? Dan haal je extra voordeel uit een geïsoleerde badkuip. Hiermee blijft je water warm voor een langere periode en geniet je dus meer van je ontspanning. Je me-time nog meer verlengen? Installeer dan een badkuip uit kunststof in de plaats van staal. Je zal merken dat je zo minder vaak warm water hoeft toe te voegen, wat al snel zal resulteren in een lagere factuur. 



 

2. Bespaar water met de juiste douchekop 

Een waterbesparende douchekop betekent niet dat je waterstraal voortaan minder krachtig zal aanvoelen. Met speciale technieken geniet je nog steeds van een goede waterstraal, én verbruik je maximaal 7 liter water per minuut. Maar welke douchekoppen zijn nu juist besparend? Hiervoor kijk je naar het vermelde waterverbruik op de verpakking. 



 

3.  Minder vernieuwen met een tijdloos design 

Kies je voor een tijdloos design, dan is de kans groot dat je het toilet, de wasbak of het bad opnieuw kan gebruiken. Bovendien zal je minder snel een nieuwe badkamer wensen. Vernieuw je deze zaken toch graag? Dan maak je er wellicht nog steeds iemand anders blij mee. Met een minimalistisch design beperk je dus automatisch je milieubelasting. 



 

4. Ga slim om met je douchekraan 

Om zowel gas als geld te besparen, ga je best slim om met je douchekraan. Investeer ten eerste in een thermostatische mengkraan om je douchewater zo snel mogelijk op de juiste temperatuur te krijgen. Zo bespaar je gemiddeld 1000 liter per jaar! Let ten tweede op je tijd, want 80 procent van het warme water stroomt weg in de douche. Dit doe je makkelijk door een timer in de badkamer te plaatsen. 



 

5. Altijd een warme badkamer 

Niemand heeft het graag koud tijdens zijn/haar me-time in de badkamer. Combineer daarom een lagere basistemperatuur met een infraroodpaneel. Op die manier creëer je snel een aangename warmte. Andere snelle én duurzame verwarmingstechnieken zijn niet-elektrische vloerverwarming of een verwarmingsradiator. 



 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips